• Leverans inom 2-4 dagar
  • Stort utbud på foder
  • Stort utbud på tillskott.
Vad gör kylning för hästen?
Lär dig mer

Vad gör kylning för hästen?

Inlägg skrivet 2021-08-01 - NAF och Shire tipsar!

Det finns flera olika sätt att skapa kylning av hästen. Det man vill åstadkomma är en sammandragande verkan på blodkärlen. Det minskar eventuella blödningar och vätskeutträde i vävnaderna och på så sätt minskas risken att dessa mikroskador i senor och ligament utvecklas till en allvarligare skada. Den sammandragande verkan i blodkärlen uppnås dock bara så länge det kylande materialet är kallare än hästen.

Så snart kylan avdunstat, eller det vattenindränkta bandaget blivit kroppsvarmt, uppstår ett ökat, kompensatoriskt blodflöde i den skadade kroppsdelen. Blodkärlen öppnas igen och blodgenomströmningen ökar.

Frambenen är viktigast att kyla
På ridhästar är det viktigast att kyla frambenen efter träningspasset, från framknät och ner över kotan. Efter riktigt hård ansträngning bör alla fyra benen kylas ordentligt.

Det mest effektiva sättet att kyla benen är att spola med kallt vatten, under förutsättning att man spolar tillräckligt länge. Cirka 15-20 minuter per ben krävs för att kylningen ska vara effektiv.



Alternativa sätt för att kyla
Andra sätt att kyla hästars ben är att använda kyllera, kylgelé, benskydd med kalla inlägg och isbandage. Kylande liniment gnids in efter ansträngning, men var noga med att kontrollera eventuell karens på ingredienserna.

Kyllera
NAF Ice Cool Kyllera är en mycket effektiv kyllera att använda efter hård ansträgning eller om hästen tex råkat vricka sig i hagen eller fått en muskelbristning. Leran är smidig att använda och fäster mycket bra på hästens ben eller varför inte på andra delar av kroppen om detta behövs. Leran tränger lätt in i pälsen för att sedan effektivt kyla huden under en längre tid. Leran är som mest effektiv när den är fuktig, så applicera gärna fuktigt tidningspapper utanpå lerinpackningen innan du bandagerar, så blir effekten mer långvarig. Produkten verkar både kylande och kärlåtstramande. Leran kan sitta kvar upp mot 24h. Produkten har ingen tävlingskarens (0h).


Stryk ett generöst lager av kyllera för effektiv effekt.

NAF Ice Cool Kylgel är en effektiv och snabbt sätt att kunna kyla ansträngda och svullna ben. Produkten kommer i gelform men som vid bearbetning, övergår i flytande form. Kylgelen tränger då in genom behåringen och når snabbt huden för en kylande effekt. Effekten kvarstår ca 20-30 min, dvs inom tidsramen för den kylning som behövs för att kärlen ska dra ihop sig (se info om kallvatten kylning tidigare i texten). Ice Cool Gel är framtagen som en naturlig kylande och åtstramande gel till trötta, ömmande leder och ben efter ansträngande träningstillfällen. Produkten har ingen tävlingskarens (0h).


Produkten tränger effektivt in genom behåringen för att kyla huden

Nyhet från SHIRES: ARMA Kylbandage
Kallvattenterapi i form av ett benskydd. Bandaget innehåller mikrokristaller som omvandlas till en kylande gel när de blötläggs. Kristallerna fyller ut quiltade tomrum i tyget och bildar en mjuk gelkudde som omsluter alla delar av benet när beskyddet sitter på. Denna kalla gelkompress ger stöd för minskad svullnad och blåmärken, kyler senor efter träning och behandlar mjukdelsskador. Fästs med kardborrknäppning. Kladdfri och återanvändningsbar - gelen är innesluten i tyget och återgår till mikrokristaller när den torkar. Hästen bibehåller sin rörelsefrihet under behandlingen.
Arma Kylbandage kommer i 2-pack. Finns i storlekarna: Pony, Cob och Full.


Smidiga kylbandage vars mikrokristaller aktiveras vid när de blir blöta

Kyla för hela kroppen
Ett effektivt sätt att kyla hela hästen eller delar av hästen är att använda NAF Cooling Wash. Perfekt att använda efter träningspasset eller som kylning vid varm väderlek. Produkten är utformad för att kyla ner, relaxera och fräscha upp varma och svettiga partier av hästen. Ett otroligt praktisk och snabbt sätt att hjälpa hästen att kyla ner sig, tex efter träning eller direkt på tävlingsplatsen. Du behöver endast en hink med kallt vatten till hands, där du tillför ett par kapsyler till 5 liter vatten och sedan tvättar av de partier som behövs. Använd gärna en svamp för att tvätta bort hästens smuts och svett med den kylande linimentstvätten. Dra bort överskottsvatten med en svettskrapa och låt torka. Behöver inte sköljas av. Produkten har ingen tävlingskarens (0h).


NAF Cooling Wash, kylande linimentstvätt som inte behöver sköljas av

Vätska och elektrolyer
Efter hård ansträngning är det speciellt viktigt såhär på sommaren att tillsätta elektrolyter i hästens vatten eller mat. Ges elektrolyter direkt i hästens foder, istället för i vattnet, är det mycket viktigt att hästen har tillgång till osaltat vatten samtidigt. NAF har elektrolytblandningar i både pulver och flytande form.


NAF Electro Salter och NAF Electro Lytes för varma träningsdagar och tävling

Tack till NAF och RyttarCompaniet för intressant läsning.
Electro Salter, pulver - 1 kg
Electro Lytes - 1 liter
Electro Lytes - 4 liter
Nyheter

Liknande artiklar

  • EQUI compress motverkar svullna hästben

    EQUI Compress, ett revolutionerande kompressionsskydd för häst, att använda i förebyggande och vårdande syfte. Läs mer här

  • Magnetterapi för häst

    Omsorgen om hästen är viktig och en utrustningsdetalj som kan vara med och bidra till en mer välmående och hållbar häst är magnetterapi, eller? Här kan du läsa lite mer om vad det innebär.

  • Happy Skin - Sommareksem

    Läs om hur Happy Skin kom till och vad det är som är verksamt mot knott och annat som skapar sommarklåda hos häst.

  • Mugg & Regnskållor

    Vad är mugg och regnskållor? Och hur kan vi hantera det? Läs mer från NAFs Chefsnutritionist!

  • SilverHoney - Värsta Combon

    Unik kombination av två ämnen med redan var för sig bra effekt på sårläkning. Här kan du läsa om Silver Honey® och varför det fungerar.

  • Täckestemperaturguide

    Är du osäker på vilken tjocklek du bör välja på ditt hästtäcke under vinterhalvåret? Ta hjälp av vår täckestemperaturguide!

  • Varför kliar det?

    När är kliandet onormalt och vad är orsaken, kan vara svårt att veta. Det finns lite teorier och slutsatser i ämnet, samt hjälp att få.

  • Dubarrystövlar - så sköter du dem

    Köp kvalité och vårda ömt, det är smart för natur och plånbok. Läs och se hur du vårdar dina Dubarry skor och stövlar.

  • Tillåtna bett i Dressyr TR

    Inte alltid så självklart, vilka bett som är godkända eller ej. Principen har vi hämtat från TR II, även om inte betten är utskrivna var för sig.

  • Så sköter du dina skor från Ariat

    Ariat har ett eget rengöringskit samt råd kring hur du ska ta hand om dina produkter från dem beroende på vilket material de har.

  • Skötselråd Icebug

    Icebug har tagit fram tips kring hur du rengör, vårdar och skyddar dina skor.

  • Föltider

    Mycket skall hända och annat vill man verkligen inte skall hända i samband med fölning och dräktighet. Här tipsar Pavo om några saker.

  • SAFEFIT - FAQ

    När du väljer säkerhetsutrustning är det bra att läsa på, om hur den fungerar och hur den används rätt. Läs mer om SAFEFIT

  • V22 - för svalare hästben

    Vi vet att kroppen tar skada av höga temperaturer och det gäller självklart även hästens ben. Något som är bra är att ha svalare benskydd och här är V22 ett utmärkt val.

  • CEECOACH - så fungerar den

    Vill du veta mer om hur CEECOACH© fungerar och vad du bör tänka på, här kan du läsa mer. Vi har egen erfarenhet av detta tränarset och gillar det verkligen.

  • Hästliniment – värme eller kyla?

    Liniment kan ge en värmande eller kylande effekt beroende på vad man vill ha för känsla på det irriterade området. Vi förklarar varför!

  • Transportera hästen säkert

    Vi reser mer och mer med våra hästar och ponnyer, därför har vi listat några saker att tänka på. Transportera säkert och bekvämt för dig och hästen.

  • Att tänka på när du ska köpa ridstövlar

    Här listar vi det viktigaste att tänka på när du skall köpa ett par nya ridstövlar, oavsett prisklass eller stil. Många goda råd kan du läsa här.

  • Hur kan vi skydda hästen mot smitta?

    Med det mer mobila liv vi lever med våra hästar så har också risken för smitta ökat. Med ökad kunskap kan vi skydda oss bättre.