Fodersnack
Välfärdssjukdom kan drabba din häst
Insulinresistens har blivit ett begrepp att ta på stort allvar på bara några få år. Det finns sätt att både hjälpa och förebygga problem för din häst. Det handlar det här blogginlägget om.
Fettansamling i sadelläge och på länd.
En bättre foderstat till din häst
I en konventionell foderstat används kraftfoder framförallt som energi och proteinkälla. Med kraftfoder som bygger på spannmål får du stärkelsen och med det socker på köpet. När du tagit bort spannmålsbaserat kraftfoder eller annat som innehåller stärkelse(=socker) som olika pellets och müslivarianter kan du ersätta energin med EquiVicis Essential. Det är ren energi från rapsolja, helt fri från stärkelse och socker, spjälkad och behandlad så att allt kan tas upp i hästens matsmältningsapparat. För att hästen ska kunna ta till sig energin i EquiVicis Essential går det inte åt någon energi. Det kan kännas som om man ger lite av Essential, till en början runt 1 gram per kg kroppsvikt och dag, jämfört med de tidigare kraftfodergivorna. Sett till ren energi blir det ändå en hel del till.
För hästar är givetvis stråfoder det allra viktigaste och har du en häst med tendens till insulinresistens finns det all anledning att välja noga. Bäst är att välja hö och hösilage med låg sockerhalt, en information som finns med i de flesta analyser idag. Det gäller att hitta ett grovfoder som innehåller så lite snabbväxande grässorter, som till exempel Rajgräs, som möjligt. Fråga din höleverantör om vad för gräs som ingår.
Saknar du analyserat grovfoder så är det lite gambling när det gäller att räkna ut om det innehåller socker eller inte. Om du tar bort allt socker via kraftfoder utan att få någon effekt är det troligt att höet eller hösilaget är sockerrikt. Då bör du byta hö, alternativt ge mindre givor eller byta till halm för fiberns skull.
Lucern är bra att ge framförallt som proteinkälla men även för fiberinnehållet, det räknas som stråfoder.
Kom igång direkt
När det gäller insulinresistens är det viktigt att lägga om foderstaten så snart du bara kan. Den foderstat som föreslås ovan är bra för de allra flesta hästar. Du bör ge EquiVicis Essential på maximal giva de första två veckorna, till en början runt 1 gram per kg kroppsvikt och dag. För en 500 kgs häst innebär det 0,5 kg Essential. Har du tillgång till en våg är det absolut bäst men ett måttband duger bra för att räkna ut hur mycket din häst väger på ett ungefär. Det är bra att kontinuerligt mäta sin häst för att hålla koll på midjemåttet. [Länk till metod]
När det gäller Essential finns det ingen risk att överdosera och den här övergången kan göras snabbt. Hästar brukar inte reagera med magproblem, överskottsenergi eller liknande. Efter två veckor bör du ta en ny titt på din häst och bestämma dig för om du ska sänka givan eller fortsätta med samma dos. Vill du ha hjälp med att diskutera och bolla så finns vi på Hogsta och EquVici tillgängliga, ta en bild på din häst och kontakta oss till exempel via Facebook eller ring.
Om din häst har varit mycket försurad i kroppen till följd av en foderstat med stärkelse så kommer du att märka en förändrad lukt på hästens urin och avföring. Den kan lukta riktigt illa och det är ett kvitto på att du gjort en förändring i rättan tid. Den dåliga lukten försvinner med att det sura tillståndet i hästens matsmältningsapparat avtar.
Fettansamling vid svansrot.
I samarbete med EquiVici 2020
Liknande artiklar
Då kan det behövas lite extra hjälp. NAF Oestress är ett fodertillskott utvecklat för att ge stöd till ston som upplever besvärliga brunster.
Läs vår blogg där NAF skriver om den äldre hästens behov. Mycket kunskap och insikter finns om hästen och de behov den har i olika stadier i livet.
Prebiotika - Probeotika - Synbiotika Här kan du läsa om den nytta de gör och varför hästen behöver dem. Trikem delar med sig av sin kunskap.
NAF berättar mer om hästens mag- och tarmhälsa, vad som påverkar och vad som kan hjälpa. Tema Mage & Tarm - Bibehåll god hälsa under hösten.
Vill du veta mer om hästens näringsbehov vid pälsbytet? Här bloggar Jennifer från St. Hippolyt om ju detta ämne.
Genom att ge din häst med artros fodertillskotten kollagen och hyaluronsyra kan du minska risken för skador och slitage.
Här kan du lära dig vad St.Hippolyts foderkonsulent Jennifer skulle råda dig till om du har en häst i riskzonen.
Vitaminer behövs för att hästens kropp ska fungera som den ska. Vi besvarar de vanligaste frågorna.
Våren är en spännande tid för många stoägare eftersom det är den tid på året det är dags för fölning. Lär om hur du fodrar här.
Hör och se vad Trikem har att säga om varför det kan behövas Vimital, numera Trikems Fokus för hästen med nerverna utanpå.
När det är dags för att stalla in igen, så finns det några saker att tänka på och planera för. NAF delar med sig av sin kunskap.
NAF har mycket kunskap att dela med sig av och denna gång handlar det om muskler. Läs mer här.
Med hjälp av NAF skriver vi om hästens vatten- och saltbalans vid träning och varmt väder. Viktig kunskap när du vill prestera på top.
Sand i tarmen är en av vinterns största utmaningar för oss hästägare. Här tipsar St. Hippolyt om hur du minskar riskerna för din häst.
Övergången från bete är ett foderbyte som man sällan tänker på och hästens pälsbyte är en till av höstens utmaningar för hästen. Vad hjälper?
Normalisering av tarmfunktionen låter som en bra idé om hästen inte har en stabil mage. St. Hippolyt har något för det.
När och var startade Pavo sin hästfodertillverkning och vad är det som gör Pavos hästfoder så populärt? Ett av Hogstas varumärken inom hästfoder.
Läs mer om varför ston kan reagera som de gör i vissa perioder och hur vi kan stötta dem, när det är som jobbigast.
Hästar med muskelproblematik kan få bättring med hjälp av rätt typ av foder. Här kan du läsa mer om PSSM, vad det innebär och hur du skall tänka med fodret till en häst med stela muskler.
Vi vill alltid ge våra hästar det bästa förutsättningarna och då är det viktigt att läsa på och inte bara följa en trend. Läs vad Pavo kan berätta om att använda spannmål eller inte.
Har din häst dåliga hovar? Det finns flera orsaker till att det är så, men framför allt så behöver du få ordning på det för att din häst skall må bra. Läs mer här
Lär dig vad du kan få för information från hästens träck. De olika konsistenserna speglar insidan av hästens mag och tarmsystem.
För att ditt föl skall bli en hållbar och stark individ i framtiden, så startar arbetet redan under dräktigheten. Hör vad Pavo säger om det dräktiga stoets foder och lite annat.
En verkligen dagsaktuell frågeställning som St. Hippolyt hjälper oss att svara på. Läs mer i vår blogg Fodersnack
Viktig information om hästens mage, magsyra och hur lecitin kan hjälpa till. Läs mer i vår blogg Fodersnack.
Läs om hästars övervikt och hur du som ryttare och ägare kan påverka med foder och träning så att din häst mår bättre.
Varför hjälper ett glas varm mjölk när man inte kan sova? När vi är stressade och “uppe i varv” kan
Läs om hästarnas proteinbehov och vad proteinet i fodret är bra för. Vad händer om det blir för mycket av det goda?
Välfärdssjukdomar drabbar även hästar och är något vi behöver vara uppmärksamma på. Vad gör man om hästen ser ut att kunna leva på luft.
Vad gör förgroningen för skillnad för spannmålet och hästens förmåga att tillgodogöra sig fodret? St. Hippolyt berättar det i denna blogg.
Faktabaserat inlägg om vad hästens hovar har för behov av olika näringsämnen. Läs vad St.Hippolyt har att säga om det.