• Leverans inom 2-4 dagar
  • Stort utbud på foder
  • Stort utbud på tillskott.
Träckskola
Fodersnack

Träckskola

Vad kan du utläsa av hästens träck?

Inlägget skrivet av NAF 2022-10-06

Att analysera hästens avföring kanske inte är det roligaste man kan göra, men det kan ge värdefull information. Det finns en stark koppling mellan matsmältningskanalen och den generella hälsan, där över 70% av immunförsvaret kommer från magen. Att bedöma träcken kan därför ge en uppfattning om din hästs aktuella hälsostatus, men också om risken för att utveckla framtida besvär.

 

Artikeln är skapad av: 
NAFs Chefsveterinär Dr Andy Richardson, BVSc, CertAVP(ESM), MRCVS 
NAFs Chesnutritionist Kate Hore, RNutr(Animal), R.Anim.Technol (Cert).

Det finns flera olika sätt att analysera hästens avföring på:

Konsistens
Träckens konsistens kan variera stort och vara en viktig indikator för maghälsa. Konsistensen kan graderas i 7 olika nivåer:


1 - Vattnig diarré

Har hästen omfattande, vattentunn diarré bör veterinär kontaktas omgående. Veterinären kan bedöma hur allvarlig situationen är och utifrån det rekommendera lämplig behandling. Detta tillstånd skiljer sig från "fri fekal vätska" som diskuteras längre ned (punkt 7).



2 - Diarré

Diarré kan uppstå till följd av flera olika faktorer och bedömas som allt mellan allvarlig och mycket mild. Alla tecken på diarré bör tas upp till diskussion med din veterinär. Föl är särskilt benägna att få diarré då deras magtarmkanal lär sig hantera förändringar i diet och miljö. överväg tillfälligt stöd i form av pre- och probiotika samt bindemedel utifrån veterinärens rekommendationer.


3 - Mjukt, formlöst

Denna avföringskonsistens liknas ofta vid "ko-mockor". Spillningen är inte flytande, men inte heller formad som bollar. Denna konsistens avviker från det normala och är ett tecken på att något inte står helt rätt till i hästens magtarmkanal.

  • Säkerställ en tillräcklig mängd fiber i foderstaten. Kom ihåg att färskt gräs kan ha relativt lågt fiberinnehåll, särskilt efter hastig tillväxt och kraftiga regnfall. Att ge torrt hö i hagen kan vara en god hjälp.
  • Sur miljö i grovtarmen kan uppstå när skadliga bakterier konkurrerar ut de goda bakterierna i tarmen. En sur miljö försämrar matsmältningen i grovtarmen och resulterar i mjuk, formlös avföring. Orsakerna till detta inkluderar frodigt nytt gräs, för mycket kraftfoder och fysisk eller miljörelaterad stress. Tillskott med pre- och probiotika i kombination med syrahämmare och bindemedel kan hjälpa till att bibehålla en normal konsistens på avföringen.


4 - Mjuk, formad, glansig

Detta är den optimala konsistensen och tyder på en välfungerande och hälsosam magtarmkanal. Avföringen består av formade, men mjuka, bollar med en glansig yta. Så ser träcken ofta ut hos en välmående häst som får anpassat bete i kombination med ytterligare fiberkälla så som hö.


5 - Fast, formad

Denna konsistens anses normal när foderstaten i huvudsak är baserad på fiber och i det stora hela bra, men tillgången på färskt gräs är begränsad. Vanlig under vintern.



6 - Hård/torr

Hård eller torr träck kan vara tecken på uttorkning, eller dålig kvalitet på grovfodret. öka vid behov vätskeintaget genom att blötlägga grovfodret eller ge blötlagt foder med elektrolyter för att uppmuntra hästen att dricka mer. Kolla också tänderna regelbundet via veterinär eller hästtandläkare, då nedsatt tandhälsa kan resultera i hård, fiberartad avföring.


7 - Fri fekal vätska (FFV)

FFV är ett tillstånd då vatten från ändtarmen rinner bredvid annars normala träckbollar. Vätskan kan komma före, samtidigt eller efter bollarna. Den faktiska orsaken är inte helt fastställd, men tillståndet är sällan kopplat till sjukdom eller nedsatt hälsa. Däremot kan det leda till hudirritation, ökat behov av omvård samt locka till sig flugor. Fodra hästen med en fiberrik diet och ge dagligt stöd av prebiotika, probiotika och bentonitlera som bindemedel.

Frekvens

Hästar har avföring i stort sett lika många gånger varje dag. Att veta vad som är normalt för sin häst är viktigt, eftersom alla förändringar, upp eller ner, skulle kunna vara ett tecken på inre problem. Ston och valacker har vanligen avföring kring åtta till tolv gånger per dag, medan hingstar och föl har lite oftare än så. En häst som får en stor andel torkat grovfoder har oftast avföring fler gånger per dag jämfört med en häst som äter enbart gräs. även om hästar är bra på att hantera torrt grovfoder så kan de inte smälta allting de äter, därav större mängder träck.

För få tillfällen med avföring kan bero på att hästen helt enkelt äter mindre, framförallt en mindre mängd fiber. Om hästen däremot inte har avföring alls, eller visar tecken på kolik, finns en risk för förstoppning och veterinär bör kontaktas omedelbart. ökat antal kan istället bero på diarré, störningar i tarmfloran, stress eller upphetsning.

Färg

Dieten har störst effekt på träckens färg, men den bör hålla sig inom en skala från grön till brun. Hästar som äter mycket färskt gräs har en grönare färg på avföringen, medan en foderstat baserad på främst hö ger en mörkbrun nyans. Kommersiella fodermedel kan ibland ge en lite orange ton.

En gul färg indikerar på slem från tarmslemhinnan, vilket tyder på att tarmpassagen är långsammare än normalt. Håll noggrann koll på hästen och öka vätskeintaget genom att ge blötlagt grovfoder och elektrolyter. Kontakta din veterinär om besväret kvarstår eller om slemmet är väldigt tydligt.

En röd nyans är tecken på blod i avföringen och veterinär bör kontaktas omedelbart.

Lukt

Tydligt illaluktande avföring kan bero på infektion(då ofta i kombination med diarre). Det kan också vara ett tecken på överdrivet intag av kolhydrater eller protein, vanligen till följd av för stora mängder kraftfoder. En sur miljö i grovtarmen, där de goda bakterierna har konkurrerats ut av skadliga bakterier, kan också ge avföringen en onormalt dålig lukt.

Sammanfattning

Att vara uppmärksam på hästens avföring kan ge mycket information om dennas generella hälsa. Det är viktigt att över en tid skapa sig en bild av vad som är normalt för sin häst. Att ha koll på träckens typiska frekvens, färg, lukt och konsistens kan hjälpa dig att bedöma hur matsmältningskanalen mår och varna dig när förändringar uppstår. En magtarmkanal som får den näring som krävs för att fungera normalt är vital för hästens allmänna välmående. Nedsatt magtarmhälsa kan leda till flertalet komplikationer och att lära sig känna igen rätt tecken i ett tidigt skede är därför enorm viktigt.




NAF har ett brett sortiment för att ge stöd vid obalans i  magtarmsystemet. Premiumprodukterna i sortimentet är NAF GastriAid och NAF GastriVet
GastriAid ger ett bredare stöd för hela magtarmkanalen då mage & tarm är i obalans. GastriVet har större fokus på magsäcken och ger stöd för de naturliga antiinflammatoriska processerna, lugnar magslemhinnan och ger stöd för balanserade pH-nivåer. 

Liknande artiklar

  • Hormonella utmaningar under brunst

    Då kan det behövas lite extra hjälp. NAF Oestress är ett fodertillskott utvecklat för att ge stöd till ston som upplever besvärliga brunster.

  • Den äldre hästen

    Läs vår blogg där NAF skriver om den äldre hästens behov. Mycket kunskap och insikter finns om hästen och de behov den har i olika stadier i livet.

  • Magens olika behov

    Prebiotika - Probeotika - Synbiotika Här kan du läsa om den nytta de gör och varför hästen behöver dem. Trikem delar med sig av sin kunskap.

  • NAF snackar mage

    NAF berättar mer om hästens mag- och tarmhälsa, vad som påverkar och vad som kan hjälpa. Tema Mage & Tarm - Bibehåll god hälsa under hösten.

  • Hästens pälsbyte

    Vill du veta mer om hästens näringsbehov vid pälsbytet? Här bloggar Jennifer från St. Hippolyt om ju detta ämne.

  • Förbättrad ledhälsa med kollagen och hyaluronsyra

    Genom att ge din häst med artros fodertillskotten kollagen och hyaluronsyra kan du minska risken för skador och slitage.

  • Foderrelaterad fång

    Här kan du lära dig vad St.Hippolyts foderkonsulent Jennifer skulle råda dig till om du har en häst i riskzonen.

  • Välfärdssjukdom kan drabba din häst

    Om din häst är i riskgruppen så finns välfärdssjukdomar även hos dem. Läs mer om hur du ser det och vad du kan ändra på.

  • Vitaminer till häst - FAQ

    Vitaminer behövs för att hästens kropp ska fungera som den ska. Vi besvarar de vanligaste frågorna.

  • Så fodrar du ditt dräktiga och digivande sto

    Våren är en spännande tid för många stoägare eftersom det är den tid på året det är dags för fölning. Lär om hur du fodrar här.

  • Vimital Fokus

    Hör och se vad Trikem har att säga om varför det kan behövas Vimital, numera Trikems Fokus för hästen med nerverna utanpå.

  • Installning bör planeras - NAF

    När det är dags för att stalla in igen, så finns det några saker att tänka på och planera för. NAF delar med sig av sin kunskap.

  • Vikten av en stark överlinje och muskulatur

    NAF har mycket kunskap att dela med sig av och denna gång handlar det om muskler. Läs mer här.

  • Vatten- och saltbalans

    Med hjälp av NAF skriver vi om hästens vatten- och saltbalans vid träning och varmt väder. Viktig kunskap när du vill prestera på top.

  • Sandkolik

    Sand i tarmen är en av vinterns största utmaningar för oss hästägare. Här tipsar St. Hippolyt om hur du minskar riskerna för din häst.

  • Hösten kommer och med den...

    Övergången från bete är ett foderbyte som man sällan tänker på och hästens pälsbyte är en till av höstens utmaningar för hästen. Vad hjälper?

  • Nytt för magen - Curagest

    Normalisering av tarmfunktionen låter som en bra idé om hästen inte har en stabil mage. St. Hippolyt har något för det.

  • Pavo - Historik

    När och var startade Pavo sin hästfodertillverkning och vad är det som gör Pavos hästfoder så populärt? Ett av Hogstas varumärken inom hästfoder.

  • Brunst - lite fakta

    Läs mer om varför ston kan reagera som de gör i vissa perioder och hur vi kan stötta dem, när det är som jobbigast.

  • Muskelproblem - PSSM - Foder dom stöttar.

    Hästar med muskelproblematik kan få bättring med hjälp av rätt typ av foder. Här kan du läsa mer om PSSM, vad det innebär och hur du skall tänka med fodret till en häst med stela muskler.

  • Är spannmålsfritt foder alltid rätt?

    Vi vill alltid ge våra hästar det bästa förutsättningarna och då är det viktigt att läsa på och inte bara följa en trend. Läs vad Pavo kan berätta om att använda spannmål eller inte.

  • Dåliga hovar

    Har din häst dåliga hovar? Det finns flera orsaker till att det är så, men framför allt så behöver du få ordning på det för att din häst skall må bra. Läs mer här

  • Pavo pratar dräktighet

    För att ditt föl skall bli en hållbar och stark individ i framtiden, så startar arbetet redan under dräktigheten. Hör vad Pavo säger om det dräktiga stoets foder och lite annat.

  • Behöver hästar verkligen socker?

    En verkligen dagsaktuell frågeställning som St. Hippolyt hjälper oss att svara på. Läs mer i vår blogg Fodersnack

  • Lecitin som magbalsam?

    Viktig information om hästens mage, magsyra och hur lecitin kan hjälpa till. Läs mer i vår blogg Fodersnack.

  • Är din häst för tjock?

    Läs om hästars övervikt och hur du som ryttare och ägare kan påverka med foder och träning så att din häst mår bättre.

  • Svårt att komma ned i varv?

    Varför hjälper ett glas varm mjölk när man inte kan sova? När vi är stressade och “uppe i varv” kan

  • För mycket protein?

    Läs om hästarnas proteinbehov och vad proteinet i fodret är bra för. Vad händer om det blir för mycket av det goda?

  • Övervikt hos häst

    Välfärdssjukdomar drabbar även hästar och är något vi behöver vara uppmärksamma på. Vad gör man om hästen ser ut att kunna leva på luft.

  • Varför förgroning av spannmål?

    Vad gör förgroningen för skillnad för spannmålet och hästens förmåga att tillgodogöra sig fodret? St. Hippolyt berättar det i denna blogg.

  • Hoven behöver mer än biotin för att hålla sig stark!

    Faktabaserat inlägg om vad hästens hovar har för behov av olika näringsämnen. Läs vad St.Hippolyt har att säga om det.