Fodersnack
Lecitin som magbalsam?
Artikeln skriven av Trikem, publicerad 2023-04-06
Lecitin som magbalsam?
Hästens magsäck är väldigt liten, den rymmer mellan 8-15 liter och utgöra ca 8% av hela mag- tarmkanalen. Fodret stannar bara en kort stund i magsäcken, grovfoder kan ofta passera så snabbt som på 15-30 minuter, kraftfoder stannar ofta något längre, upp till två timmar i magsäcken.
Hästens magsäcken delas grovt in i två delar, en övre del och en nedre del. Den nedre delen innehåller en stor mängd körtlar och den övre delen är fri från körtlar. Den nedre delen av magsäcken producerar den sura magsaften och det buffrande ämnet bikarbonat och ett, för magsäckens slemhinna, skyddande slem. Den övre, körtelfria delen, är känslig och har svårt att hantera en sur miljö eller magsaft. Margo plicatus är en övergångszon mellan den övre och nedre delen av magsäcken, som sitter likt en kant runt hela magsäcken. Denna kant skyddar den övre delen av magsäcken från eventuella skvätt av magsaften från den nedre delen av magsäcken.
Hästen är designad att äta foder utspritt på flera timmar per dygn. Detta har utvecklat hästens magsäck till att bli liten och effektiv. Fodret ska snabbt passera magsäcken för att ge plats åt nytt foder. Hästens magsäck har i och med det, utvecklats att producera magsaft dygnet runt. I modern hästhållning är det tyvärr vanligt att hästar inte har foder att tugga på under hela dygnet utan vi begränsar ofta deras tuggtid till under tio timmar per dygn. Men magsaften produceras i alla fall.
När hästens ättid och fiberintag begränsas får vi en uppbyggnad av magsaft och ett sänkt pH i magsäcken. Det låga pH värdet i den övre, körtelfria delen av magsäcken, ökar stressen på slemhinnan och risken för magsår ökar. Likaså kan kraftfoder ha en negativ effekt på magsäcken då det kan stanna i magsäcken i upp till två timmar. Magsyran koncentreras runt kraftfodret och bidrar till en förlängd, surare miljö i magsäcken.
Varför tillskott med Lecitin?
Lecitin är en fosfolipid som naturligt finns i kroppen. Lecitin är viktigt för flera delar i kroppen, bl.a. nervsystemet och matsmältningen. När lecitinet kommer ner i magsäcken reagerar det med magsaften och bildar en gel. Denna gel är vattenavstötande och lägger sig i hästens magsäck och skyddar på så vis den känsliga magslemhinnan från den sura magsaften. Det funkar då den ena delen av lecitinmolekylen är hydrofob och dockar an i magslemhinnan medan den andra änden av molekylen, den hydrofila, vänder sig in mot magsaften. På så vis bildas en skyddande barriär i magsäcken.
Denna barriären avlastar magslemhinnan och minskar en eventuell påfrestning av höga magsyrenivåer. Lecitin kan därför vara fördelaktigt att tilldela hästen i samband med kraftfodertilldelning för att ge magslemhinnan avlastning i den sura miljön i magen.
Trikems Gastro innehåller en hög nivå av lecitin och agerar som ett magbalsam för hästar med eller vid misstanke om magsårsproblematik.
Gastro pellets - 1000 gr
Trikem
Liknande artiklar
Då kan det behövas lite extra hjälp. NAF Oestress är ett fodertillskott utvecklat för att ge stöd till ston som upplever besvärliga brunster.
Läs vår blogg där NAF skriver om den äldre hästens behov. Mycket kunskap och insikter finns om hästen och de behov den har i olika stadier i livet.
Prebiotika - Probeotika - Synbiotika Här kan du läsa om den nytta de gör och varför hästen behöver dem. Trikem delar med sig av sin kunskap.
NAF berättar mer om hästens mag- och tarmhälsa, vad som påverkar och vad som kan hjälpa. Tema Mage & Tarm - Bibehåll god hälsa under hösten.
Vill du veta mer om hästens näringsbehov vid pälsbytet? Här bloggar Jennifer från St. Hippolyt om ju detta ämne.
Genom att ge din häst med artros fodertillskotten kollagen och hyaluronsyra kan du minska risken för skador och slitage.
Här kan du lära dig vad St.Hippolyts foderkonsulent Jennifer skulle råda dig till om du har en häst i riskzonen.
Om din häst är i riskgruppen så finns välfärdssjukdomar även hos dem. Läs mer om hur du ser det och vad du kan ändra på.
Vitaminer behövs för att hästens kropp ska fungera som den ska. Vi besvarar de vanligaste frågorna.
Våren är en spännande tid för många stoägare eftersom det är den tid på året det är dags för fölning. Lär om hur du fodrar här.
Hör och se vad Trikem har att säga om varför det kan behövas Vimital, numera Trikems Fokus för hästen med nerverna utanpå.
När det är dags för att stalla in igen, så finns det några saker att tänka på och planera för. NAF delar med sig av sin kunskap.
NAF har mycket kunskap att dela med sig av och denna gång handlar det om muskler. Läs mer här.
Med hjälp av NAF skriver vi om hästens vatten- och saltbalans vid träning och varmt väder. Viktig kunskap när du vill prestera på top.
Sand i tarmen är en av vinterns största utmaningar för oss hästägare. Här tipsar St. Hippolyt om hur du minskar riskerna för din häst.
Övergången från bete är ett foderbyte som man sällan tänker på och hästens pälsbyte är en till av höstens utmaningar för hästen. Vad hjälper?
Normalisering av tarmfunktionen låter som en bra idé om hästen inte har en stabil mage. St. Hippolyt har något för det.
När och var startade Pavo sin hästfodertillverkning och vad är det som gör Pavos hästfoder så populärt? Ett av Hogstas varumärken inom hästfoder.
Läs mer om varför ston kan reagera som de gör i vissa perioder och hur vi kan stötta dem, när det är som jobbigast.
Hästar med muskelproblematik kan få bättring med hjälp av rätt typ av foder. Här kan du läsa mer om PSSM, vad det innebär och hur du skall tänka med fodret till en häst med stela muskler.
Vi vill alltid ge våra hästar det bästa förutsättningarna och då är det viktigt att läsa på och inte bara följa en trend. Läs vad Pavo kan berätta om att använda spannmål eller inte.
Har din häst dåliga hovar? Det finns flera orsaker till att det är så, men framför allt så behöver du få ordning på det för att din häst skall må bra. Läs mer här
Lär dig vad du kan få för information från hästens träck. De olika konsistenserna speglar insidan av hästens mag och tarmsystem.
För att ditt föl skall bli en hållbar och stark individ i framtiden, så startar arbetet redan under dräktigheten. Hör vad Pavo säger om det dräktiga stoets foder och lite annat.
En verkligen dagsaktuell frågeställning som St. Hippolyt hjälper oss att svara på. Läs mer i vår blogg Fodersnack
Läs om hästars övervikt och hur du som ryttare och ägare kan påverka med foder och träning så att din häst mår bättre.
Varför hjälper ett glas varm mjölk när man inte kan sova? När vi är stressade och “uppe i varv” kan
Läs om hästarnas proteinbehov och vad proteinet i fodret är bra för. Vad händer om det blir för mycket av det goda?
Välfärdssjukdomar drabbar även hästar och är något vi behöver vara uppmärksamma på. Vad gör man om hästen ser ut att kunna leva på luft.
Vad gör förgroningen för skillnad för spannmålet och hästens förmåga att tillgodogöra sig fodret? St. Hippolyt berättar det i denna blogg.
Faktabaserat inlägg om vad hästens hovar har för behov av olika näringsämnen. Läs vad St.Hippolyt har att säga om det.