Fodersnack
Foderrelaterad fång
I hoven finns det lameller, dessa sitter mellan hovväggen och hovbenet och är den strukturen som håller hovbenet på plats i hoven och fungerar som stötdämpare mot hästens kroppsvikt. Skadas dessa lameller förstörs hovens struktur och hästen har utvecklat ett sjukdomstillstånd som vi kallar för fång.
Det forskas fortfarande mycket inom detta område. I dagsläget tror man många foderrelaterade fångfall beror på höga halter av hormonet insulin i blodet vilket i sin tur resulterar i fång. Insulin är ett hormon vars viktigaste uppgift är att hålla blodsockret stabilt. När hästen har ätit höjs blodsockret och insulin utsöndras för att kunna ta upp sockret i kroppen för att bibehålla ett stabilt blodsocker. Äter hästen stora mängder socker ökar mängden insulin för att kunna hantera detta socker, även en stor mängd stärkelse får ett högt insulinpåslag då stärkelsen bryts ner och tas upp i blodet i form av glukos. Foderråvaror som är rikt på stärkelse är till exempel spannmål, d.v.s. havre och korn. Kroppens celler och mekanismer behöver samtidigt socker för att kunna utföra sitt arbete.
Hos insulinresistenta hästar, d.v.s. hästar som har försämrad insulinkänslighet, behövs det utsöndras mer insulin för att sockret ska kunna tas upp i kroppen och är därför mer känsliga för ett högt intag av socker. Vi människor utvecklar i det här läget diabetes eftersom vår kropp inte kommer klara av att producera så mycket insulin. Hästarna stannar istället i detta läge och producerar höga mängder insulin. En hög insulinhalt i kroppen tror forskarna är den utlösande faktorn för fång. Insulinresistenta hästar har därför lättare för att drabbas av fång. Hur en hög insulinhalt i blodet kan utlösa fång är ännu inte känt, men det antas att en hög insulinhalt påverkar blodtillförseln till hoven, vilket också påverkar syre- och näringstillförseln till hovens vävnad och att det sker en inflammation i hovens lameller som skadar dess funktion och hästen har drabbats av fång.
Det finns studier som visar att insulinkänsligheten minskar hos hästar som tidigare har drabbats av fång och löper därför större risk för att drabbas av det igen. Även övervikt har man sett i studier minskar insulinkänsligheten samtidigt som man har sett att motion istället ökar insulinkänsligheten.
En annan orsak som kan leda till fång men som man inte tror är lika vanlig är om hästen äter för stora mängder stärkelse och fruktan på en och samma gång vilket kan ge upphov till en feljäsning i hästens grovtarm som i värsta fall leder till fång. Stärkelse bryter hästen normalt sett ner främst i tunntarmen, men äter hästen för stora mängder under kort tid kan det leda till att hästen inte hinner bryta ner detta i tunntarmen och det går vidare till grovtarmen och skapar en störning här som kallas för feljäsning. Vid feljäsningen bildas det stora mängder mjölksyra som kan läcka ut i blodet tillsammans med andra gifter som också bildas vid en feljäsning. Dessa kan påverka lamellerna i hästens hovar och hästen får fång. Förr pratade man mycket och fruktaner och trodde att höga fruktanhalter kunde vara den primära orsaken till fång. Detta har dock forskarna frångått allt mer. Fruktan är en kolhydrat som bryts ner i hästens grovtarm och allt för stora mängder kan ge upphov till en feljäsning. Dock krävs det väldigt stora mängder fruktan för att denna feljäsning ska ske, men detta område forskar man fortfarande mycket inom. Idag pratar man nästintill uteslutande om höga insulinnivåer i blodet som primär orsak till fång och fruktaner påverkar inte insulinpåslaget.
Varför kan man inte släppa en fångkänslig häst på bete?
Varför kan motion förbättra insulinkänsligheten och därmed bidra till att minska risken för fång
De 3 viktigaste faktorerna för att förebygga fång är:
- Rätt foderstat utefter din hästs behov
- Hålla hästen i lagom hull
- Regelbunden motion
Foderrekommendationer till fångkänsliga hästar:
- Analysera sockerinnehållet i ditt hö/hösilage. Hästar med risk för fång bör få ett hö/hösilage med lågt sockerinnehåll. Det bör inte överstiga 12%
- Välj gärna ett hö/hösilage med lågt
- Undvik att hålla hästen på bete, speciellt under vår och höst
- Välj spannmålsfria kompletteringsfoder som är anpassade för fångkänsliga hästar, exempelvis EquiGard Musli eller EquiGard pellets från St Hippolyt som är fiberbaserad och har ett lågt socker- och stärkelseinnehåll (3% stärkelse, 6% socker)
- Misstänker du en störning i grovtarmen kan en god idé vara att stötta upp återhämtningen av tarmfloran via att komplettera med exempelvis Glyx Mash för att stabilisera miljön igen
- Komplettera med tillskottet GlucoGard under perioder som är mer kritiska eller om din häst redan har drabbats av fång. Den innehåller bl.a. foderråvaror med högt innehåll av krom vilket är en mineral som ökar insulinkänsligheten. Den innehåller även kanel som vid studier på människa har visat ökat blodsockerupptag genom att höja insulinkänsligheten, bockhornsklöverfrö och blåbärsblad som i studier visat ett sänkt blodsocker och mycket mer…
- Undvik "det lilla extra". Ska du ge någon form av godis rekommenderar vi Glyx Lobs från St. Hippolyt. Tänk på att både morötter och äpplen innehåller mycket naturligt socker och är därför inte ett bra val till fångkänsliga hästar
- Var extra försiktig vid foderbyten till fångkänsliga hästar
Liknande artiklar
Då kan det behövas lite extra hjälp. NAF Oestress är ett fodertillskott utvecklat för att ge stöd till ston som upplever besvärliga brunster.
Läs vår blogg där NAF skriver om den äldre hästens behov. Mycket kunskap och insikter finns om hästen och de behov den har i olika stadier i livet.
Prebiotika - Probeotika - Synbiotika Här kan du läsa om den nytta de gör och varför hästen behöver dem. Trikem delar med sig av sin kunskap.
NAF berättar mer om hästens mag- och tarmhälsa, vad som påverkar och vad som kan hjälpa. Tema Mage & Tarm - Bibehåll god hälsa under hösten.
Vill du veta mer om hästens näringsbehov vid pälsbytet? Här bloggar Jennifer från St. Hippolyt om ju detta ämne.
Genom att ge din häst med artros fodertillskotten kollagen och hyaluronsyra kan du minska risken för skador och slitage.
Om din häst är i riskgruppen så finns välfärdssjukdomar även hos dem. Läs mer om hur du ser det och vad du kan ändra på.
Vitaminer behövs för att hästens kropp ska fungera som den ska. Vi besvarar de vanligaste frågorna.
Våren är en spännande tid för många stoägare eftersom det är den tid på året det är dags för fölning. Lär om hur du fodrar här.
Hör och se vad Trikem har att säga om varför det kan behövas Vimital, numera Trikems Fokus för hästen med nerverna utanpå.
När det är dags för att stalla in igen, så finns det några saker att tänka på och planera för. NAF delar med sig av sin kunskap.
NAF har mycket kunskap att dela med sig av och denna gång handlar det om muskler. Läs mer här.
Med hjälp av NAF skriver vi om hästens vatten- och saltbalans vid träning och varmt väder. Viktig kunskap när du vill prestera på top.
Sand i tarmen är en av vinterns största utmaningar för oss hästägare. Här tipsar St. Hippolyt om hur du minskar riskerna för din häst.
Övergången från bete är ett foderbyte som man sällan tänker på och hästens pälsbyte är en till av höstens utmaningar för hästen. Vad hjälper?
Normalisering av tarmfunktionen låter som en bra idé om hästen inte har en stabil mage. St. Hippolyt har något för det.
När och var startade Pavo sin hästfodertillverkning och vad är det som gör Pavos hästfoder så populärt? Ett av Hogstas varumärken inom hästfoder.
Läs mer om varför ston kan reagera som de gör i vissa perioder och hur vi kan stötta dem, när det är som jobbigast.
Hästar med muskelproblematik kan få bättring med hjälp av rätt typ av foder. Här kan du läsa mer om PSSM, vad det innebär och hur du skall tänka med fodret till en häst med stela muskler.
Vi vill alltid ge våra hästar det bästa förutsättningarna och då är det viktigt att läsa på och inte bara följa en trend. Läs vad Pavo kan berätta om att använda spannmål eller inte.
Har din häst dåliga hovar? Det finns flera orsaker till att det är så, men framför allt så behöver du få ordning på det för att din häst skall må bra. Läs mer här
Lär dig vad du kan få för information från hästens träck. De olika konsistenserna speglar insidan av hästens mag och tarmsystem.
För att ditt föl skall bli en hållbar och stark individ i framtiden, så startar arbetet redan under dräktigheten. Hör vad Pavo säger om det dräktiga stoets foder och lite annat.
En verkligen dagsaktuell frågeställning som St. Hippolyt hjälper oss att svara på. Läs mer i vår blogg Fodersnack
Viktig information om hästens mage, magsyra och hur lecitin kan hjälpa till. Läs mer i vår blogg Fodersnack.
Läs om hästars övervikt och hur du som ryttare och ägare kan påverka med foder och träning så att din häst mår bättre.
Varför hjälper ett glas varm mjölk när man inte kan sova? När vi är stressade och “uppe i varv” kan
Läs om hästarnas proteinbehov och vad proteinet i fodret är bra för. Vad händer om det blir för mycket av det goda?
Välfärdssjukdomar drabbar även hästar och är något vi behöver vara uppmärksamma på. Vad gör man om hästen ser ut att kunna leva på luft.
Vad gör förgroningen för skillnad för spannmålet och hästens förmåga att tillgodogöra sig fodret? St. Hippolyt berättar det i denna blogg.
Faktabaserat inlägg om vad hästens hovar har för behov av olika näringsämnen. Läs vad St.Hippolyt har att säga om det.