• Leverans inom 2-4 dagar
  • Stort utbud på foder
  • Stort utbud på tillskott.
Finesse Bridle® Innovation för hästens skull
Blogginlägg

Finesse Bridle® Innovation för hästens skull

Inlägget skapat 2023-07-27 - material hämtat från Finesse Bridles®

Vad är skillnaden som gör skillnaden? 
Ett träns eller kandar från Finesse är inte som alla andra, men vad är det då som är skillnaden?
Jo, främst handlar det om det helt unika nackstycket.

Finesse Bridle® är framställda med ett helt annorlunda nackstycke, designat för att minska och fördela det direkta trycket på din hästs nacke. Nackstycket är utvecklat tillsammans med ingengörer och andra experter. Tekniken för att göra denna pad är hämtad från samma teknik som används för att göra tryckavlastande madrasser för sängbundna patienter på sjukhus. Materialet är inte ett "memoryfoam", utan ett unikt designat fibermaterial som gör att blodflödet förblir intakt i de delar av kroppen som kommer i kontakt med materialet.

Under utvecklingen av Finesse Bridles® har mängder av timmar lagts ner på att kombinera nackstycket med själva tränset och otaliga är de tester som gjorts för att utvärdera effekterna av Finesse tränsen och kandaren. 
I ett sammarbete mellan Helle (grundaren), professor Adrian Harrison och Cathrine Dufour, den danska världsklassryttare i dressyr så har man kunnat mäta effekten av Finesse Bridles® på hästen och upplevelsen för ryttaren.

Vad säger en del av teamet?

Hur kom då Finesse Bridle® till Hogsta Ridsport?
På Hogsta Ridsport var vi skeptiska från början eftersom nackstycket är ganska stort och inte direkt diskret, men vid Helles (grundaren till Finesse Bridle®) besök på Hogsta, kunde hon presentera fakta och argument som lät väldigt övertygande.
Det hela slutade med att Eva (grundaren av Hogsta Ridsport) fick ett provträns tillsänt sig, för att prova på en av sina dåvarande hästar, Larus. Larus, som då tävlade i svår dressyr var en skimmel med begynnande tumörer bakom öronen, som också var en häst som var lite svår att placera i formen eller hitta ett bett till som han trivdes med.
Resultatet var häpnandsväckande, då Larus genast fick ro i sin form och mun. Även om att växla bett är bra för att fördela tryckpunkterna i hästens mun, så fanns det aldrig mer skäl att leta ett bett som Larus kunde acceptera, det var uppenbart att det var trycket i nacken, av ett vanligt träns som han försökte värja sig mot.

Det här var starten till att Finesse Bridle® finns i Hogsta Ridsports sortiment. Även om det startade lite med Larus, så har vittnesuppgifter från många kunder gjort att det har varit ett enkelt beslut att ha Finesse Bridle® i vårt sortiment.

Studier gällande Finesse Bridles® är gjorda och publicerade - Vilket gör detta än mer intressant

En studie utförd av Stud.med.vet Katja Gabara, Emilie Gertz och Dr. Adrian Harrison på 12 islandshästar visade att alla hästar utan undantag visade mycket friare rörlighet i hela kroppen med ett Finesse Bridle® i jämförelse med användandet av ett vanligt träns.

Utvärderingen är att när du arbetar med en FinesseBridle® kommer din häst inte att uppleva samma mängd så kallad muskelöverbelastning under arbete som annars kan uppstå vid större tryck.
I studien studerades inte bara musklerna relaterade till nackstycket, utan även de myofasciala linjerna som är kända för att ha effekt på hästens totala rörelse, hela vägen från skallbasen till bakbenen. Det vill säga m. Splenius och m. Brachiocephalicus.

En artikel om egenskaperna hos FinesseBridles® publicerades i OJVM 2020, en välciterad vetenskaplig tidskrift som publicerar avancerade och innovativa studier utförda över hela världen av forskare och veterinärer.

Liknande artiklar

  • TOP Retailer Europa 2022

    Vi är så stolta över detta pris! Hogsta Ridsport utsedd till en av Europas bästa ridsportaffärer. Läs mer om varför vi tilldelas detta pris.

  • Vad menar vi med Kunskap - Kvalité - Omtanke?

    När vi försöker sätta ord på vilka vi är, så landar vi alltid med dessa tre viktiga ord. Det är såhär som vi också hoppas att du ser oss.

  • IceBug - ett hållbart företag

    Det svenska företaget har en vision om att göra det enklare för människor att spendera mer tid ute i naturen med ett par bra skor med ordentligt grepp, men de arbetar också aktivt med att ge tillbaka till planeten genom ett hållbarhetsarbete som genomsyrar hela verksamheten!

  • Bucas Green-Line

    Med orden värm din häst inte planeten har Bucas tagit fram detta utetäcke. Green-Line turnout har även fått ett innovationspris på Spoga.

  • Grooming de Luxe

    Inspireras av snygga detaljer för stall och tävling. Kentuckys stall och borstserie Grooming de Luxe sticker verkligen ut med fina material och snygg finish.

  • Hästar som konst - på riktigt!

    Fantastiska tavlor med hästmotiv gör hon, finska Katja Hannula. Läs mer om vem hon är och vilken känsla hon har inför hästen.

  • Bli en klippa på att klippa

    Vi berättar om fördelar och nackdelar med att klippa din häst och tipsar om hur du på bästa sätt tar hand om din klippmaskin.

  • Sommarplågor som bits, sticks och suger blod!

    Men tack och lov har vi ett brett sortiment med produkter och material som hjälper till att hålla insekterna på säkert avstånd.

  • Vit, vitare, aldrig mer gul

    Här får du tips om vad du kan göra och självklart finner du produkter som är framtagna för att hålla din skimmel skinande vit med minimal insats.

  • Hur skyddar jag hästens ben bäst?

    Hästens ben är ömtåliga och bör skyddas för att undvika att bli skadade. Det är dock viktigt att du väljer rätt benskydd för rätt tillfällen.

  • Dressyrhästens dresscode vid tävling

    Här har vi sammanställt vilken utrustning som är tillåten att använda på din häst vid dressyrtävling.

  • Vad är tillåten tävlingsklädsel vid dressyrtävling?

    Vi förtydligar vilka riktlinjer som gäller för godkänd utrustning enligt Ridsportsförbundet tävlingsreglement inom dressyren.

  • Ut på tur, aldrig våt och sur

    Det finns ingenting som heter dåligt väder, bara dåliga kläder. Här reder vi ut begreppen så att du väljer rätt plagg till rätt tillfälle.

  • Färger påverkar

    De färger som vi omger oss med under vardag påverkar oss, vårt beteende och våra känslor. Vilka färg passar din häst personlighet?

  • "Code of conduct"

    För att kunna värna om våra hästar med kunskap, kärlek och respekt har en uppförandekod tagits fram av Svenska Ridsportförbundet.

  • Vi stödjer en Narkotikafri Skola 2021

    Hogsta Ridsport stödjer projektet Narkotikafri skola 2021 eftersom vi tycker att det är en självklarhet att skolan ska vara fri från droger.

  • Från stall till butik

    När du kommer på besök så kommer du se det, stallet alltså. Det är fortfarande en stor del i vår miljö, den fantastiska butiken är fortfarande som en del av Hogsta Ridanläggning, en underbar plats på jorden.

  • Åka på meeting

    Här får du tips på en riktig packlista, allt du behöver när du åker på meeting finns med. Kolla in Lo och Weltons bagage, när de åkte till Holland

  • Emmelies Hästfestival - en festival för livet

    I februari 1993 somnade en liten flicka in efter två års kamp mot sin cancersjukdom. För att hedra hennes minne arrangerades en festival för livet!

  • Vernissage hos Hogsta Ridsport

    2017 hade vi en fantastiskt fin vernissage med Katja Hannula och här kan du läsa lite till om den och fantastiska Katja Hannula

  • Rykta din häst blank som en spegel

    Finns det något finare än en supervälryktad häst? Och vad behöver du för att komma dit? Vi vet och har här lite tips till dig.

  • Miljömedvetet val - Stierna Equestrian

    Ett imponerande miljöarbete inom ridsporten står Stierna Equestrian för. Många pratar miljö, Stierna gör det på riktigt.

  • Ia & Denni - Denni Design

    Många är vi som känner till Ia & Denni och ännu fler om man uppehåller sig i islandshästens värld. Denni Design, ett varumärke med fokus på just islandshästen.

  • Willab-staketet

    Willab-staketet, ett elegant, snyggt, hållbart och lättmonterat staket som passar de flesta hästgårdar.

  • Göra gröna val

    Visst vill vi alla ta ansvar för miljö och hållbarhet men det är inte alltid så lätt att veta vad man kan göra. Här delar Hogsta Ridsport med sig av sina tankar

  • Hur förhindrar man skav på häst?

    När pälsen är som sämst ökar risken för skav. Hur hanterar man det förebyggande och om skavet är ett faktum, vad kan man göra då? Här kan du läsa lite mer om våra tips.

  • Benskydd, senor och värme - hur funkar det?

    Leder infraröd energi (FIR) i Back on Track's benskydd till att senorna överhettas? Svaret är nej - och här är förklaringen!